Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последната глава на „арабската пролет” в Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Журналистът д-р Адел Шахауи сподели своето виждане за развитието на събитията в Египет пред микрофона на предаването „Нашият ден”:

„В политически аспект, Мохамeд Морси и „Мюсюлмански братя” влязоха в противоречие с всички политически сили. Имаше призив за диалог, но той не беше приет от Морси. Това накара над 40 млн. египтяни да излязат на улицата и да поискат президентски избори. Морси отказа. Тогава армията се вслуша в гласа на народа си и защити националната сигурност на страната. Точно тя предотврати един огромен конфликт. В Египет всеки се гордее с армията. Тя на 23 юли 1952 г. донесе независимостта на Египет, изгонвайки колонизаторът в лицето на Англия. Ще отбележа и връзката на народа с армията. Във всяка египетска къща има поне по един войник. Така че думата „преврат” въобще не може да бъде приложена към събитията по свалянето на Морси. И още нещо. Политическите сили след 4 юли, заедно с армията, просто начертаха вече известната пътна карта. Имаме налице срок от 9 месеца в рамките на тази пътна карта да се демократизира страната.
Някои казват, че „Мюсюлмански братя” са дошли легитимно на власт. Трябва да изясним какво в случая е легитимност. Морси дойде на власт след балотаж с гласовете на 51%, което беше в рамките на 25 млн. гласуващи, т.е. Морси е получил 12 млн. души. Хората гласуваха за него, защото бяха отвратени от другия кандидат – човек от обкръжението на Мубарак. Кой и как ще легитимира новите идеи?
На първо място ще кажа, че „Мюсюлмански братя” имат 80-годишна история и имат много черни страници в историята. Те имаха съглашателство с Мубарак. Тя уж беше забранена, но режимът на Мубарак разреши те да излязат с т. нар. независими кандидати, което целеше запазване на статуквото. Не мисля въобще, че политическия ислям в страната ще има представители. След това насилие, след организираният терор, след погрома над джамиите, на над 61 християнски църкви, над културните паметници и пр., не мисля че тази организация ще има място в политическия живот на Египет.
САЩ и Европейския съюз насила искат да включат тази организация, но нито един египтянин не иска да чуе за нея. Дори политическите партии в страната настояват за забрана на тази организация чрез новата конституция, която вече е готова и скоро ще бъде съгласувана от 5-членния комитет на страната. Незнам колко хора подкрепиха Морси, но над 40 млн. поискаха той да си отиде. В рамките на една година тези хора доведоха страната до национална катастрофа по-лоша дори от тази по време на управлението на Мубарак. Най-важно е, че те мразят всеки, който е различен от тях. „Мюсюлмански братя” искат насилствено да заличат националната идентичност на египтяните. И за да съм по-убедителен ще припомня някои от черните дейности на тази организация. Представители на ислямското течение на тази организация организираха покушението над Насър (1965 г.), те са отговорни за убийството на президента Садат (1981 г.), те извършваха 87 години покушения срещу египетски религиозни дейци. Затова Мубарак се опитваше да избегне всякаква ескалация с тях. И миналата година тази организация се легитимира отново.
В заключение ще кажа, че тази организация се стреми да ислямизира изцяло страната. Това е.” – думи на египетския журналист д-р Адел Шахауи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна