Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бариери” - изложба на Георги Баев в галерия „Арте”

Георги Баев е роден в Бургас през 1924 г.
През 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.
През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство „Макмилън”, многократно номиниран за „Мъж на годината”, „Личности с влияние”, „Кой - кой е” на американски и английски биографични институти. Баев е и почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците „Кюнстлер хаус” - Виена; почетен член и член-кореспондент на Японската асоциация на художниците „Ника-кай”. Носител е на наградата „Владимир Димитров-Майстора”, както и на много други национални и международни отличия.
Георги Баев умира през 2007 г. в Бургас.

„Познатият Георги Баев на поетичната съзерцателност, на тишината и изтънчената лиричност в тази изложба, като че ли е останал някъде в спомените изместен от реални и иреални бариери, от една мощна експресия, в която стаената болка и самотният вик в пространството се срещат някъде между стремежа за свобода и преградите, които времето и самите ние носим в себе си.
Дълбока промисъл и озарение съчетани с онова вътрешно творческо освобождение, в което цветът и рисунката са израз на свободната воля и свободния дух, правят от тази изложба позиция с висока нравствена, гражданска и неповторима естетическа сила.”

Светлин Русев (22 август 2013)

По публикацията работи: Радослав Чичев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени