Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датата 9 септември след 69 години

Полюсни са коментарите за нея. Връщане в жестоко минало, връщане в осмисляне на преодоляното и останалото. Вероятно 9 септември ви кара да произнасяте думи, заради ужасяващи спомени или заради носталгична унесеност. Как ще продължим? Историкът и преподавател по съвременна българска история в СУ „Св. Климент Охридски” - доц. Михайл Груев с поглед към хуманизма в български вариант:
„Основната конкретика и самата технология на този преврат, хронологическата последователност на фактите, някак си се губят, размиват се в една по-общо и по-глобална оценка за 9 септември. Без съмнение той е ден за размисъл, ден на памет за цялото българско общество. Фактически този ден поставя началото на едно дълбоко разделение на обществото, което личи и до ден днешен присъства в нашия живот. Всъщност 9 септември се превърна в символ на злото за част от българите, а за друга в надежда към по-добро. За голяма част от хората, които днес ще се съберат на градската могила или пред паметника на Червената армия, това е една изцяло успешна дата от гледна точка на тяхната житейска траектория. Разбирам тези хора и ги оправдавам в някакъв смисъл. Големият въпрос пред българското общество за оценката на 9 септември е да постави нещата на мястото им и да дистанцира емоциите при превръщането на тази дата в място на паметта. За много хора тази дата е символ на насилие, на брутална употреба на сила, на пречупване на стотици житейски съдби, така че всичко това трябва да бъде сложено на кантара. В този смисъл за мен е ясно, че днес празнуващите и противниците им, няма да намерят общ език. По-важно е младото поколение да се опита да намери една по-реалистична оценка за всичко случило се тогава. Анализаторите и изследователите трябва да се опитаме да дадем една балансирана оценка на събитията от тогава.
В българското общество винаги е имало дефицит на силни личности и на гражданско мислене, но в момента сме свидетели на точно обратния процес, на протест, който още не е изкристализирал, но е насочен към производството на толкова липсващото ни гражданско общество. Това е обнадеждаващо.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна