Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аларма Пънк Джаз за първи път в Maze с KING AUTOMATIC (Франция), GhostNote & Nick Chongi

King Automatic ще донесе дяволската музика на „Аларма Пънк Джаз” No 10!
Снимка: Gregor Boettcher

Готови ли сте за рокендрол? Ей ви го – в центъра на София на 5 октомври KING AUTOMATIC ще призове духовете на Ramones и The Cramps, а защо не и самия Дявол. С щипка Джери Лий Луис, Kraftwerk, Баланеску, ямайски, бибоп и западноафрикански ритми и какво ли още не в един петресителен пънк-блус-рокабили спектакъл в рамките на десетия юбилеен „Аларма Пънк Джаз Фест”.

Един от Топ 10 артистите на европейската one man band рокендрол сцена, Джей, познат в миналото като барабанист на легендарната френска пънк банда Thundercrack, a от десетина години основно с проекта си KING AUTOMATIC, който в момента записва четвъртия си албум за Voodoo Rhythm Records, се нарежда в пантеона на рокендрола от бъдещето до имена като Reverend Beat-Man, Dead Elvis и Incurabili.

Каубои в Чернобил, Доктор Джекил и Сестра Хайд, Бъди Холи, вампири-диабетици, черни кадилаци и тежък американски акцент – светът на KING AUTOMATIC съдържа всички задължителни съставки, за да ни пренесе в един паралелен свят, зловещо напомнящ атмосферата на разказа „Дяволският оркестър” на Стивън Кинг. Тук обаче оркестърът не само се дирижира, но и на практика се състои от един човек. Седнал зад барабаните с клавир, китара и хармоника, Джей сам постига звука на рокендрол-комбо и то не само технически, но и емоционално. След този концерт определено няма да сте същите! Напук на британско-американската максима, че французите не разбират нищо от рокендрол!

Концертът е и първата колаборация между „Аларма” (БНР) и клуб MAZE (ул. „Христо Белчев” 1) като промоутъри, а в чест на десетия юбилей на „Аларма Пънк Джаз” организаторите са подготвили още два феноменални проекта за вечерта – GhostNote, или поименно Самюъл Покро (Франция) – клавири, електроники, кларинет, Тавис Престън (Шотландия) – контрабас и Дмитрий Ягодин (Русия) – барабани: и тримата живеещи в София от години и създаващи музика на границата между Дейвид Линч и Cinematic Orchestra. Добре познати на аудиторията на „Аларма”. Другият проект е добре познат в DIY-средите (най-вече в Пловдив), но е премиерен за „Аларма” – Nick Chongi, отново one man band, който когато не призовава Дявола посредством рокендрол-заклинания, е познат главно като Никола Чонгаров, една от най-големите гордости на нашата страна в скиорския спорт през последните години.

Концертът ще се записва и по-късно през октомври ще се излъчи в рамките на „Аларма” по програма „Христо Ботев” на БНР.

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна