Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Ром Кихот” тръгва по света от Дома на киното на 10-и октомври

Кадър от филма
Снимка: romaquixote.com

Снимачен екип отива в ромската махала на Кюстендил. Само по себе си това е добро начало за филм, само че в случая е реалност. Въпреки че Ром Кихот е събирателен образ за циганското население, именно в ролята на донкихотовци изпадат понякога двете авторки на пълнометражната документална лента. Петя Накова е завършила машинно инженерство и режисура. Посветила е две години на документално изследване, което излиза през 2010-а година като книга под заглавие „Проповедникът и черният кон”. Историята на протестантски пастор, който се заселва в циганската махала на Кюстендил по време на комунизма, полага основите на днешния филм. Нина Пехливанова е продуцент и сърежисьор на филма. В биографията си има доброволчество в младежкия „Червен кръст”, членство в NISI MASA – European Network of Young Cinema, организатор е в неформалната артистична платформа CineMafia. 

Валери Леков става главен герой и разказвач „по стечение на обстоятелствата”. Иначе е дългогодишен репортер в програма „Христо Ботев”, самодеен актьор и режисьор, който ще сбъдне мечтата си да стане професионалист - в момента следва кино и телевизионна режисура.

Научете кои са били най-вълнуващите моменти при заснемането на филма и най-запомнящите се реплики в него от нашия разговор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020