Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Христо Ботев" ще излъчи директно финалния тур на Международния хоров конкурс на Европейския съюз за радио и телевизия “Нека пеят народите” - 13 октомври, от 21.00 часа

Ще излъчим директно финалният тур и награждаването на Международния хоров конкурс “Нека пеят народите” организиран от Европейския съюз за радио и телевизия. Събитието ще се състои в залата на Филхармонията в Люксембург, която от построяването й през 2005 е основно място за провеждането на значими музикални събития. Историята на конкурса ни връща назад до 1961 г., когато той е основан като конкурс на радио БиБиСи. В наши дни квалификационните кръгове се организират от Националните радиостанции членове на Европейски съюз за радио и телевизия. Категориите са 4: - детски хорове (до 15 години), младежки хорове (до 19 години), възрастни хорове , при които няма ограничение в горната граница за възраст. И една специална сравнително нова категория, наречена е отворена категория, в която се състезават хорове или вокални състави, специализирани в изпълнението на фолклорни или характерни стилове. Важно е да отбележим, че конкурсът е за непрофесионални хорови състави. Освен наградите в съответната категория, всички финалисти се борят и за най-голямата награда “Сребърна роза”, с която трябва да бъде отличен най-добре представилия се състав. Публиката в залата също има възможност да гласува и с това да повлияе на решението на журито. В предишното издание на конкурса през 2011 година до финалите бе достигнал и български състав – “Драгостин фолк” с основател и ръководител Стефан Драгостинов. Тази година нямаме наши представители. Сред хоровете финалистите по категории са съответно:
Категория младежки хорове – детски хор “Приятели на съюза” с ръководител Жозеп Вила и Жовер от Каталуня, Испания. Катедралния хор “Хоралия” с диригент Кристофър Финч ще представят Великобритания. И младежки хор, носещ името на основателя на Европейската общност “Роберт Шуман” с диригент Мартин Фолц, който представя града домакин на тазгодишното издание на конкурса Люксембург.
В категорията възрастни хорове ще сес състезават хор на провинция Бавария с диригент Герд Гулдхьор, ансамбъл “Кий” с диригент Теему Хонканен от Финландия, “Сирените” водени от Кристине Вилелмсен от Норвегия и хора към църквата “Свети Олаф” с диригент Антон Армстронг, представители на Съединените щати.
Хорът със специфичен репертоар са “Гласовете на времето” със Стефан Калмер, отново представители на Германия.
Журито на конкурса отново ще бъде председателствано от Бент Грьонхолд от Датското радио, зедно с колегите му Паскал Лабрие от Белгия, Матиас Келер от Баварското радио, Михаел Емери от БиБиСи, Ги Енгелс от Радио 100.7 в Люксембург, Хелге Линдеман от Норвегия и Брайън Нюхаус от САЩ.
По публикацията работи: Цветелина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени