Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмед Дикме: Държавата трябва да каже какви субсидии ще даде за тютюнопроизводството

Кампанията за изкупуване на ориенталски тютюни е започнала, обяви министърът на земеделието Димитър Греков. Той подкрепя исканията на производителите да бъдат определени минимални изкупни цени и начален и краен срок на изкупуване на стоката. С подготвяните законови промени ще бъде създаден регистър на производители и търговци на тютюн, каза още министърът.

Мехмед Дикме, бивш земеделски министър и бивш член на ДПС поздрави всички тютюнопроизводители, че са излезли на протест.

Те са абсолютно прави в исканията. За това, че кампанията за изкупуване се забави много, за това, че цените не са каквито искат. Тютюнът е специфичен продукт, който трябва да получи своята реализация. Това не е култура, с която тютюнопроизводителите печелят. Това е култура, с която те изхранват своите семейства. Ролята на държавата е да се намеси на параза и да се намери баланс между продавача и купувача. Ние направихме така, че България от износител на тютюн се превълна във вносител. Правителството трябва да даде минимални индикации какви ще бъдат субсидиите за всеки един от производителите.

Убеден съм, че няма заговор, че няма и картел. Но нека политиците да не ескпоатират темата. Големият проблем не е законодателството. Той е в липсата на стратегия. Някой може ли да каже дали догодина тютюнопроизводителите няма да са на същото дередже.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна