Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското посолство потвърди за инцидент с дипломатически служител

Френски дипломатически служител е бил въвлечен в пререкания с лидера на "Атака" Волен Сидеров в самолета за Варна, потвърдиха от френското посолство у нас.

Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания "България ер" от София за Варна на 6 януари вечерта, обясняват от посолството.

В съобщението се посочва, че към служителя са били отправени груби упреци, свързани с националността му, както и че българският гражданин е използвал депутатските си права, за да изиска проверка на документите на този дипломатически служител, при положение че, той няма такова право.

Посолството на Франция напомня, че "дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснато посегателство до личността, свободата и достойнството на тези служители.“

В съобщението не се казва името на дипломатическия служител нито конкретно се назовава лидера на "Атака".

Според дипломатически източници на "Хоризонт", става дума за г-жа Стефани Дюмортие - аташе по сътрудничество в областта на френския език, която работи в представителството на Френския институт във Варна.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна