Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама прави отстъпка в здравната реформа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че е послушал гражданите на страната и прави отстъпка в своята реформа на здравното осигуряване.

Според член на Сената става въпрос за корекция, позволяваща на американците, чиито осигуровки може да бъдат анулирани, защото не отговарят на критериите на реформата, да ги задържат за още една година.

Обама призна също, че неуспехът във въвеждането на основната част от реформата в началото на октомври е довел до спад на доверието в него и обеща да си го възвърне. Тази стъпка на президента представлява значителна отстъпка пред противниците на реформата, която беше гласувана още през 2010-а година, но едно от положенията в нея влезе в сила едва през октомври тази година с огромни технически трудности.

Не само републиканците, а и все повече демократи настояваха американците, заплашени да загубят осигуровките си, да ги запазят и през 2014-а, макар че не отговарят на критериите на реформата, наречена "Obamacare". В сегашния си вид, например, тя задължава пълно възстановяване на разходите за превантивни медицински грижи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна