Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Знеполски: Функционираме във фасадна демокрация

Снимка: БГНЕС

Това, което наблюдаваме в момента, е много опасна политическа криза, която, ако продължава така, може да потопи страната в хаос, коментира в предаването "Преди всички" проф. Ивайло Знеполски:

По същество политическата система бавно, постепенно и сигурно се разрушава. Имаме дискредитиране на големите политически партии, една друга подмяна на политическия живот с политически кавги, компромати, манипулации, ненавиждане. Няма конкуренция на програми, мнения, интелект, имаме някакви силови действия. Тази криза на големите партии създава ситуация, в която неясни тъмни кръгове започват да формират политически проекти, да създават партии фантоми, които трябва да запълнят вакуума. Изразните средства и пропагандните им стратегии са манипулацията и клеветите. Тук се изливат някакви големи средства. Медиите, които са далеч от това да бъдат информационно неутрални или почтени, дават широка гласност на субектите около тези политически проекти. Виждаме пълна дезориентация и за първи път след 1989-а година сме загубили от хоризонта правилния политически демократичен модел, в който може да се развива нашият демократичен живот.

Според проф. Знеполски лявата партия се втвърдява около едно постоянно ядро, възпроизвежда необолшивишки клишета като това, че властта не се дава.

Сега въпросът се свежда до това каква е правилната стъпка, която трябва да се направи, за да се разтовари обществото от напрежението и това очевидно противопоставяне, което си е тиха гражданска война./…/ Назад отиват националните приоритети каква икономика да правим, какви индустрии да развиваме. Въпросът вече е как да се държим политически и как ще функционира държавата по демократичен начин? Стигаме до дъното, от което трябва да се учим на базисни неща, ако искаме всичко останало да върви.

За да се постигне това, проф. Знеполски смята, че трябва да се намерят политици:

Ако не се намерят политици, като страна няма да имаме бъдеще. Този процес предполага самооценка и прочистване на партиите и медиите. Не може да се започне един истински демократичен политически живот без медийна педагогика. Ценностният хаос, който цари в българските медии, обърква хората. Доскоро мислех, че бързи избори не са толкова полезни, но сега виждам, че това се оказа дълъг срок на агония. До пролетта, ако продължаваме с тази логика, кризата ще се задълбочи изключително много. По същество ние нямаме нито политически, нито парламентарен живот./…/ Ние функционираме вече съвсем нагледно във фасадна демокрация.

Цялото интервю с проф. Ивало Знеполски можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна