Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Опасността от спиране на средства по ОП "Околна среда" е била съзнателно укривана

Томислав Дончев: Отговорността за проблема е на настоящото правителство
Снимка: БГНЕС

Информацията, че има опасност от спиране на 900 милиона евро за страната ни по програма "Околна среда", е била съзнателно укривана от администрацията, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова в интервю за предаването "Събота 150".

Истината е, че научих едва през октомври месец за размера на проблема, защото напълно съзнателно управляващият орган е крил от мен и от министъра на околната среда този проблем - Министерство на околната среда и водите и управляващия орган на оперативната програма.

Българските общини, които ще пострадат от замразяването на средствата, са били съзнателно заблуждавани от предишните управляващи, че правителството ще се договори с Брюксел да опрости грешките в обществените поръчки, изтъкна Златанова. Тя посочи, че максималният срок за възстановяване на плащанията е шест месеца.

Министърът на еврофондовете от правителството на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че отговорността за проблема е на настоящото правителство. В същото предаване Дончев изтъкна, че до началото на 2009-а година е имало недопустимо от европейското законодателство смесване на критерии за допустимост и селекция на фирмите - изпълнители на обществени поръчки, а кабинетът на Бойко Борисов се е опитвал да спести на общините 25-процентно орязване на средствата. Броят на проблемните търгове е бил намален драстично след въвеждането на предварителен контрол през 2012-а година.

Мисля, че след въвеждането на предварителния контрол, броят на проблемните случаи е свален с пъти. И ако имаме проблемни случаи след въвеждането на тази изключително сериозна, бих я нарекъл даже жестока система за предварителен контрол, те могат да бъдат само и единствено изключение, коментира Дончев.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна