Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовата помощ от Европа за Филипините достигна 100 милиона евро

Снимка: БГНЕС

Финансовата помощ от Европа за Филипините достигна 100 милиона евро, заяви комисарят по хуманитарните въпроси и реакция при кризи Кристалина Георгиева в предаването "Събота 150". Седмица след опустошителния тайфун, който уби над три хиляди и шестстотин филипинци, логистичните връзки в най-пострадалите райони са възстановени:

Най-сетне повечето от пътищата в Таклобан са почистени и по тях спокойно могат да минават превозни средства. Най-сетне има достатъчно бензин, за да могат да се зареждат колите и на хуманитарните работници, и на местното население. Най-сетне храната пристига в големи количества и има достатъчно камиони, които да я превозват към хората, които се нуждаят от нея, но пораженията са потресаващи.

Расте и материалната помощ от Евросъюза, каза еврокомисарят:

Ние този път мобилизирахме от Европа огромно количество помощ под формата на храни, на медицински екипи, на материали за ремонт на къщите, за помощ на хората да ги възстановят. Някъде вече към 120 тона са пристигнали, има около 20 екипа от Европа, които са на място и които оказват животоспасяваща помощ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени