Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две жени си оспорват президентския пост в Чили

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Две жени си оспорват президентския пост в Чили - Мишел Башле и Евелин Матей. Според сондажите ще спечели социалистката Башле, която вече има зад гърба си един мандат начело на Чили от 2006 до 2010-а година. Преднината й пред кандидата на десницата е толкова голяма, че не е изключено да спечели още на първия тур.

13 милиона чилийци имат право да изберат кой ще ги управлява през следващите четири години. Всички кандидати ги призоваха да гласуват. Това са първите избори в страната, на които вотът не е задължителен.

Мишел и Евелин се познават от деца - и двете са генералски дъщери. Пътищата на бащите им рязко се разделят след преврата на Пиночет. Бащата на Бачелет взима страната на Салвадор Алиенде и умира в затвора. 

Социалистката Башле, която чилийците познават и харесват от първия й мандат, обещава да намали неравенството чрез повишаване на данъците и отделяне на повече пари за образование и здравеопазване.

Евелин Матей е министър на труда в правителството на сегашния президент Пинера Матей. Тя твърди, че сега Чили е по-добре, отколкото след управлението на Бачелет и настоява да се запази успешният курс.

Цифрите - ръст на икономика от 5 процента и половина и безработица под 6 процента.
Сондажите сочат, че чилийците ще изберат умерен курс наляво, но не искат радикални промени.
По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени