Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди филипинци присъстваха на богослужения в опустошените от "Хайян" райони

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хиляди филипинци, оцелели след тайфуна "Хайян", присъстваха на църковни богослужения в опустошените от стихията райони в островната държава, предаде БиБиСи. На много места, включително в сравнения със земята град Таклобан в провинция Лейте, литургиите бяха проведени в полуразрушени и наводнени църкви.

Това е най-лошото преживяване, което ни се е случвало. Все пак сме благодарни, защото семейството ни е цяло и членовете му са в безопасност, сподели филипинката Мери-Ан Паркър, оцеляла след тайфуна.

Междувременно международната помощ за пострадалата страна нараства и вече достига най-отдалечените райони.

Очевидно е, че е състезание с времето. Едва сега започва. Иска ни се да се беше случило преди седмица, но предвид предизвикателствата, пред които сме изправени, беше много трудно. Много бихме желали да беше по-бързо, но се прави най-доброто, за да се гарантира, че хората получават това, от което имат нужда навреме, обясни Ник Фини от международната организация "Спасете децата".

Американски военни помагат на филипинската армия при транспортирането на помощта до трудно достъпните райони. Пълното възстановяване на инфраструктурата обаче тепърва предстои.

Лично за мен това е първото бедствие с подобен мащаб, пред което съм изправен. Може да отнеме повече от година, за да помогнем за възстановяването на Таклобан, както беше преди, каза командир Джонатан Зата от филипинската армия.

"Хайян" порази Филипините преди девет дни и отне живота на 3600 души, а над 500 хиляди останаха без домове, припомня БиБиСи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна