Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ сезират главния прокурор за изявлението на Орешарски, изпращат сигнал и до ЕК

Орешарски: Държавните служители могат да изразяват позиции, но само след работно време и без да саботират институции
Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ сезираха главния прокурор за коментара на премиера Пламен Орешарски по повод участието на държавни служители в антиправителствените протести. От партията обявиха, че до края на деня ще изпратят сигнал и до Европейската комисия.

Заплаха за правото на всички български граждани свободно да изразяват политическите си и граждански убеждения видя депутатът Десислава Атанасова в думите на премиера, че се мисли за освобождаването на държавни служители, които протестират пред Министерския съвет.

Според колегата й Красимир Ципов не по-малко тревожно е позоваването на Орешарски на оперативни данни за редовно протестиращи чиновници. От главния прокурор Сотир Цацаров Ципов очаква: 

Да извърши проверка за действията на министър-председателя, за действията на тези органи, които са се събрали и са дали тези оперативни данни, но в крайна сметка точно това е ролята на българските компетентни органи, да проверяват включително и министър-председателя, когато е извършил нещо подобно. Прокуратурата трябва да извърши проверка, да прецени и ако е извършено престъпление да образува досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица.
Вчера Асоциацията за европейско развитие също даде Орешарски на прокурор. Личният отговор на министър-председателя след поредицата разяснения, дадени от депутати от управляващото мнозинство, днес дойде от парламента:

Не се притеснявам. Многократно съм подчертавал, че уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работно време, и да не води до саботаж на институциите. Саботаж на институциите е точно това.


 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени