Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йонко Грозев: Необходима е съдебна реформа, за да променим нещо в България

Снимка: БГНЕС

Давам си сметка, че предложението на Реформаторския блок - главният прокурор да се избира от парламента, е най-радикалното и трудно за приемане. Това каза координаторът на Реформаторския блок адвокат Йонко Грозев в интервю за предаването "12+3".

Той обясни причините за предложението на Реформаторския блок:

То изхожда обаче от две простични наблюдения. Първото е, какво се случва при избора на главен прокурор досега в България и второто е, какъв е международният опит. И двете наблюдения показват, че този подход, който е избран по Българската конституция от 1991-ва година, не е добър и не работи. Неговата идея е, че всъщност една малка професионална общност ще избере главния прокурор и тъй като е малка професионална общност, няма да има никакво политическо влияние в този избор и единственото нещо, което ще се преценява, са професионалните качества на този кандидат. Практически, нищо такова никога не сме видели. Винаги главният прокурор е бил избиран от управляващите в съответния момент и ВСС е служил единствено като параван за легитимиране на този избор. Това е така, защото в главния прокурор има концентрирана изключително много власт, която, за да бъде реално в някакъв баланс с другите власти, трябва да има механизми на взаимен контрол с другите власти. Затова това, което ние предлагаме, е да имаме публичност на процеса. Ясно е, че в крайна сметка парламентът е този, който решава кой ще бъде главният прокурор. За да избягаме от това - решението да е взето задкулисно, нека това решение да е максимално публично и за него да се носи политическа отговорност. Освен това да се вкарат допълнителни процедурни гаранции, които ще позволят този избор наистина да не се случи в последния момент, а да е един дълъг процес във времето, в който кандидатите да бъдат подложени на проверка за зависимости, да има обществено обсъждане, опозицията да има алтернативен кандидат. /…/ Ако предвидим по задължение процедура, според която всяка една от институциите трябва да извади информацията, с която разполага за кандидата, това значително увеличава шансовете да имаме един добър избор.

По отношение на съдебната реформа Грозев каза: За да променим нещо в България, трябва да имаме съдебна реформа. Това е един от безспорно най-важните елементи на това, което трябва да променим в управлението на държавата. Протестите от това лято обаче дават надежда, че има засилващо се разбиране за това, че ние не можем да позволяваме държавните институции да бъдат опаковани от различни мафиотски интереси и да очакваме някакъв добър резултат за обществото. Очевидно там ще трябва да бъде фокусирано вниманието. В крайна сметка вярвам, че и другите политически партии ще бъдат принудени от гласоподавателите да мислят за това какво ще се промени в управлението на съдебната система.

Грозев обясни, че ще се наложи и промяна в Конституцията: В частта си по отношение на съдебната власт, Конституцията от 1991-ва година не е добре регламентирана, има нужда от промяна и част от това разделяне на Съдебния съвет, на управлението на съда, на прокуратурата неизбежно минават през една конституционна промяна. Тези промени са възможни и в рамките на един обикновен парламент.

По думите му мерките, които предлагат от Реформаторския блок, са свързани и с реформа на МВР. Според него е необходимо да се децентрализира системата на МВР.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна