Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа отпуска средства за пострадалия от циклона остров Сардиния

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Опустошителния циклон , който премина над италианския остров Сардиния, взе 18 жертви, от които 4 деца. Десетки са ранени,  издирват се изчезнали. Хилядите пострадали се настаняват в хотели и при близки. Правителството обяви извънредно положение и отдели първоначална помощ от 20 милиона евро за спешни нужди.

Европейския съюз също ще отпусне средства от фонда за солидарност при природни бедствия.

Министърът на околната среда Андреа Орландо обясни пред парламента, че независимо точната метереологичната прогноза и готовност на гражданска защита, над остров Сардиния се е получила нетипична ситуация вследствие сблъсъка на топли, влажни и студени  въздушни маси над Средиземно море. Началникът на Гражданска защита Франко Габриели уточни, че няма терен, който да издържи на водна стихия образувана от валежи от над 400 милиметра на квадратен метър в рамките на 12 часа. В резултат на това, придошлите реки и потоци наводниха и отнесоха всичко по пътя си.

За БНР жители на град Олбия споделиха, че превентивно поставените заграждения край домовете им са удържали водната стихия по улиците само за определено време, докато действителното наводняване на мазета и приземните етажи е започнало от избиване на канализацията в домовете. Освен Олбия, най-силно засегнати са районите и на градовете Сасари, Нуоро и Ористано. В спасителните дейности участват гражданска защита,  пожарникарите , части на армията с подкрепления от цяла Италия.

Циклонът засегна сериозно и южната област Калабрия , а влиянието му се отчита и в други италиански райони.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна