Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Попов: 90% от парниковите газове в България за 2012-а са от въглищната индустрия

Снимка: БГНЕС

Екологично сдружение "За Земята" ще представи доклад на тема "Икономически и енергийни алтернативи за регионите в България, развиващи въглищна индустрия". В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ивайло Попов обясни:

Нашата теза е, че имаме възможност плавно да намаляваме мощностите на въглищните централи. Основните изводи в нашия доклад са, че в България наблюдаваме трайна тенденция към намаляването на консумацията на електроенергия, което създава предпоставка за търсене на възможности за намаляване на мощностите в енергийния сектор, като това не само е необходимо за енергийната система, но би имало изключителен социален ефект. От друга страна, обръщаме внимание на това, че страната ни има програма за увеличаване на енергийната ефективност и имаме сериозен потенциал в тази насока. През годините сме виждали, че мерките имат и известни резултати. /…/ Според нас ТЕЦ-овете на въглища са най-замърсяващите електроцентрали в България и е логично да погледнем към тях, когато трябва да избираме мощностите, които трябва да намалим.

За 2012-а година 90% от парниковите газове в България са отделени от изгаряния на въглища в централите. Това показва, че секторът енергетика е изключително важен за намаляване на нашите емисии. За 2012-а година 84% от емисиите на серен диоксид, 39% на азотен диоксид и 19% на фини прахови частици от общите емисии на страната, се дължат на изгарянето на въглища, т.е. виждаме, че този сектор е един от отговорните за сериозното замърсяване на въздуха, посочи Попов.

Месец ноември в някои европейски държави минава под знака на протести срещу Европейската банка за възстановяване и развитие заради скритата й подкрепа за въглищата. Това съвпада с климатичната конференция във Варшава. Попов обясни, че еколозите са писали писмо до българския клон на банката, в което са изложили защо не искат банката да инвестира във въглищна индустрия. При опита им лично да дадат писмото на представител на банката им е обяснено от охраната на банката, че няма кой да го приеме.

Цялото интервю с Ивайло Попов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна