Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамената в САЩ бяха спуснати наполовина 50 години след убийството на Джон Кенеди

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Знамената в САЩ бяха спуснати наполовина 50 години след убийството на президента Джон Кенеди. Из цялата страна паметта на 35-ия американски държавен глава беше почетена с литургии, минута мълчание и лекции.

Далас утихна в минута мълчание точно 50 години след убийството на Кенеди в този град на щата Тексас, предадоха световните агенции. За първи път градът зае централно място при отбелязването на годишнината. Далас беше неизгвернат от американската общественост години наред. През последните седмици в САЩ са публикувани или излъчени десетки книги, документални и игрални филми за живота и делото му.

Сред постиженията на управлението на Кенеди са основаването на Корпуса на мира, лансирането на космическата програма за изпращане на астронавт на Луната и преодоляването на Кубинската ракетна криза, която доведе света до ръба на ядрена война. За три четвърти от американците Джон Кенеди оглавява списъка на съвременните американски лидери, които ще останат в историята като забележителни.

Младен Петков припомни в предаването "Събота 150" основните конспиративни версии за убийството на Кенеди. В звуковия файл може да чуете и интервю с Джим Малоун – режисьор на един от най-новите документални филми за убития американски президент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени