Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Николов: Ако започне строителството, ще сме първите в Европа с ядрения реактор АР-1000

В края на миналата седмица разбрахме, че 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се прави с реактор на американската компания "Уестингхаус".

Александър Николов - заместник изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", каза в предаването "12+3", че идеята за 7-и блок в АЕЦ е стара, но сега е доволен, че реализацията й предстои.

Проектът на "Уестингхаус" е изключително добър, той се налага постепенно в световната ядрена енергетика. В Китай се строят няколко блока, в САЩ също се строят два блока. Този тип реактори очевидно се налага на световния енергиен пазар. От инженерна гледна точка също мога да кажа, че е добър проект. Мога да потвърдя, че ако във "Фукушима" имаше такива реактори, аварията въобще нямаше да се случи. АР-1000 е добър реактор и ще се наложи. В Европа такъв реактор не се строи и, ако ние започнем строителството в следващите няколко години, най-вероятно ще бъдем първата страна. Когато ние започнем строителството, в света вече ще работят няколко реактора.

При добро взаимодействие на институциите след две и половина години можем да стартираме строителството.

Николов заяви, че се очаква лицензът за удължаване на работата на 5-и и 6-и блок на централата. Той би искал срокът да бъде удължен с 20 години, но Агенцията за ядрено регулиране ще реши, като уточни, че лицензионните периоди са 10-годишни, така че това е най-вероятният период за двата блока.

Чуйте разговора в звуковия файл.  

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна