Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Министър Стойнев погази европейските правила

С енергийни пректи за милиарди от Америка се завърна министър Драгомир Стойнев. В последните дни се дискутира идеята за изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" с ядрен реактор на американската фирма "Уестингхаус".

Иван Иванов, бивш депутат от ДСБ, заяви, че се учудва на самочувствието на министър Стойнев.

Това, което той направи в САЩ, е това, срещу което протестират българските граждани от 5 месеца - задкулисието. Преди да стори каквото и да било за строителството на ядрена мощност, той е длъжен да даде ясен отговор на българските граждани какво е състоянието на мощностите в България. Министърът направо погази европейските норми и правила, каза Иванов и припомни изискванията на ЕС.

Само преди 4 месеца ЕБ и ЕК направиха доклад на състоянието на енергетиката в България и там се казваше, че ние имаме излишък. Министърът каза и друго скандално, че България е готова да даде и държавни гаранции. А ЕК никога няма да разреши такъв спорен проект. В началото на годината, когато застанаха зад идеята за реализиране на АЕЦ "Белене", БСП непрекъснато повтаряше, че строителството на 7-и блок ще бъде толкова скъпо, колкото "Белене" и изведнъж те станаха защитници на 7-и блок. Прозира, че правителството иска да купи един реактор и с това да си купи международна подкрепа, след като загуби подкрепата на хората. Преди време беше подписан и "Южен поток". Там също не беше обявен конкус, а директно се договориха с банката на "Газпром".

Иванов прогнозира, че ще се заведат нови дела срещу България за това, че не е спазила правилата на ЕС.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна