Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магдалена Ташева: Правителството проси благоволение от американците

Заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от "Атака" Магдалена Ташева коментира в предаването "12+3" идеята за строителството на 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй" и възможността той да се изгради от американската компания "Уестингхаус":

Това е политическо решение. Ние в "Атака" винаги сме били за това да се строи и "Белене", и 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй", защото работим в полза на това България да се насити с високи технологии. Но начинът, по който беше обявено, че ще строи 7-и реактор, провокира много въпроси. Аз ще обвържа договорката на министър Стойнев с фалиралата компания "Уестингхаус" с 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Ако си представим, че вече е готов 7-и реактор на "Уестингхаус", ще оставим ли евтиният ток на 5-и и 6-и реактор да конкурира неговия ток, т.е да отнемаме от печалбата на американците? Ще ни бъде ли позволено това? Аз мисля, че не.

Според Магдалена Ташева, ако не се внесе искане за удължаване на живота на 5-и реактор, до края на тази година той ще бъде загубен:

Имам чувството, че нещо се бавят, за да могат след това да кажат: осуетиха се нещата, бюрократичната процедура е дълга, ще струва скъпо. И сега вместо 5-и 6-и реактор, дайте да строим 7-и реактор, който в най-добрия случай ще е готов към 2030-а година. Нещо такова подозирам.

Депутатът от "Атака" попита кой е давал мандат за преговори на министър Драгомир Стойнев и коментира, че той се е завърнал от посещението си в САЩ с готови решения, които обявил на аерогарата.

Технологията АР 1000, която толкова силно е впечатлила Драгомир Стойнев, още не е лицензирана в ЕС. Тя ще бъде лицензирана едва през 2016-а година. Освен това "Уестингхаус" не е производител на реактори, а търгува с тях, коментира Магдалена Ташева и допълни:

Тук очевидно става въпрос за желанието на това правителство, след като пусна "Южен поток", да изпроси благоволение от американците. Това е политическо решение.

Цялото интервю с Магдалена Ташева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени