Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Велислав Минеков: Законът за културното наследство е относително недействащ

Законът за културното наследство, в който за много малко време участвах и аз, създаден 2009-а година, бе не само несъвършен, но и относително недействащ. За съжаление, този Закон продължи в това си състояние дълъг период и аз се включих с предложение в културната политика на България на гражданите за промяна и за публично обсъждане на Закона за културното наследство. Това каза проф. Велислав Минеков в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Намерението на Министерството на културата това да се случи са чудесни и се надявам да се състоят обсъжданията. Факт е, че срокът е наистина кратък. Всичко, което се извършва като промяна в Закона, става в писмени предложения. Това, от една страна, е удобно. /…/ Докато се стигне до гласуване на тези промени, може да мине повече от половин година, обясни той.

Проф. Минеков съобщи, че има шест предложения за промени: Едното предложение, което правя, е в интерес на всички, които работят в областта на изобразителните и приложни изкуства. Ние от години сме подложени на един невероятен тормоз и всеки път когато изнасяме нашите работи, всеки път, когато галерия продава нашите работи, те трябва да стигат до една изключително унизителна комисия, в която след 15 лева на работа, вие получавате изключително тържествената бележка за митниците, в която се съобщава, че не представлявате каквато и да е било стойност за родината, която ви е отгледала. /.../ В предишния Закон имаше групи, които изключително се трудеха и се грижеха в интерес на великите и големите частни колекции. Има нещо правилно в това, но ние не правим Закон за частните колекции, той е с много широк спектър. Той е не само за колекционерите и иманярите, но той е и за археолозите, за музеите, за паметниците на културата, така че обхватът му е наистина грандиозен и когато 2/3 от групата е дошла да защити нечий финансов интерес, нещата могат да добият същия характер, в който бяха през 2009-а година. Сега мисля, че тези надежди вече изгарят постепенно. Вътре наистина са представители на отделни групи и групировки, които са готови на промени в интерес на техния джоб.

За този Закон трябва много да се говори. Днес е последният ден за внасяне на предложения по този Закон. Струва ми се, че разговорът трябва да продължава. Тук промените ще бъдат непрекъснати, тъй като Законът е наистина несъвършен от начало докрай, каза още проф. Минеков.

Повече по темата чуйте в звуковия файл на интервюто на Савелина Савова с проф. Велислав Минеков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна