Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС проверява Орешарски заради изказването му, че държавни служители ще бъдат уволнявани, ако участват в протести

ДАНС работи по сигнала на правозащитници срещу премиера Пламен Орешарски заради изразеното от него намерение да уволнява държавни служители, обяви главният прокурор Сотир Цацаров и допълни, че сигналът от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека е адресиран до него, впоследствие е предаден на Софийската градска прокуратура за проверка, а оттам е препратен на ДАНС. След като се върне, прокуратурата ще се произнесе, каза Цацаров.

Макар да не изключи напълно ново разследване, главният прокурор заяви, че на този етап не вижда причини прокуратурата да проверява евентуална насилствена смърт на Варненския митрополит Кирил. В коментар за изказванията от последните дни, че той е бил убит и че e бил заплашван от Пловдивския митрополит Николай, Цацаров призова:

Нека прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква като такива. Това не е нейна територия. От там насетне има и един криминален случай. Не можем в този случай да работим със слухове, с това, че някой на някого нещо казал, с това, че някой казал, че друг бил заплашен или с интереси в църквата, за които имам определено мнение, но не е редно да ги коментирам. Ние работим с обективни данни. Работим с факти. Фактите са тези, които Варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключенията от аутопсията. И те също се касаят за удавяне. Дали ще има нова проверка не мога да ви кажа, ще преценя като разговарям отново с варненските колеги.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени