Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Ахмед ал-Мадбух: Имаме усещането, че Израел действа за провалянето на преговорите

За нас Международния ден за солидарност с палестинския народ е исторически. Той е дошъл като компенсация за резолюцията за разделяне на Палестина от 1947-а година, но една такава компенсация не е равностойна на онова, което ние сме загубили 1947-а. Самият факт, че до този момент има Международния ден за солидарност вече означава, че до този момент проблемът на палестинския народ остава нерешен. Това каза посланикът на Палестина у нас Н. Пр. Ахмед Мохамед ал-Мадбух в интервю за предаването "Събота 150".

Обявяването на 2014-а година за Година на солидарност с палестинския народ означава, че търпението на света вече е изчерпано по отношение на израелската окупация и начина, по който тя действа, т.е. това вече е израз на искреното желание на международната общност за справедливо разрешаване на палестинския проблем, добави той.

По отношение на преговорите между Израел и Палестина, Н.Пр. Ахмед Мохамед ал-Мадбух каза: Ние винаги сме били за преговори и за възстановяване на преговорите само че целенасочени преговори, а не преговори заради самите преговори. Постигнахме гаранции от страна на САЩ, че преговорите ще се водят въз основа на границите от преди войната 1967-а година, както и че сегашните преговори ще имат таван във времето. Те ще продължат между 6 и 9 месеца, като за това време трябва да бъдат разгледани всички висящи, нерешени въпрос, включително границите, политическите затворници, бежанците и в действителност преговорите започнаха. Ние изложихме своите позиции. Аз самият смятам, че 9 месеца са достатъчно време за разрешаване на всички отворени въпроси, защото ние вече сме обсъждали всички тях с предишния израелски кабинет. Свидетели сме обаче на това, че Израел продължава колонизационното строителство на окупираните палестински територии. Това е в разрез с всички позиции и становища на международното право, според което, всякакво такова колонизационно строителство на окупирани територии е нелегитимно и незаконно. Към това продължава разрушаването на домове на палестинци и конфискуването на палестински земи, продължават и арестите на палестинци. В досега провелите се кръгове от сегашните преговори израелците не проявяват никаква гъвкавост по отношение на обсъждането на отворените въпроси. У нас се създава усещането, че Израел действа за провалянето и на тези преговори.

Според посланика на Палестина въпросът с Израел може да се реши за шест дни: Достатъчно е Израел да вземе решение да се изтегли от териториите, които окупира. Разбира се САЩ играят много голяма роля в тези преговори и се надяваме, ако тези преговори приключат без успех САЩ да кажат категорично кой носи отговорността за този неуспех.

По отношение на последните разкрития около смъртта на бившия палестински лидер Ясер Арафат, той каза: Никога не сме съмнявали, че той не почина от естествена смърт. Той е бил отровен. Говори се за полоний. Това е вещество, с което разполагат само ядрените държави. При това положение е ясно накъде биха се отправили погледите и съмненията.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна