Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р М. Лужкова: В близките години "Газпром" остава доминиращ на европейския пазар

На срещата във Вилнюс по повод проваленото споразумение с Украйна представителите на ЕС побързаха да атакуват политическата намеса на Русия.

Времената на ограничения суверенитет са отминали в Европа, обясни председателят на ЕК Жозе Барозу и добави: Не приемаме условия или някакъв тип вето върху двустранни преговори от трета страна.

Няма да се подадем на външен натиск, най-малкото от Русия, потвърди председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

В същото време обаче тези изблици са подплатени със сериозни намерения за енергийно противопоставяне на руската държавна компания "Газпром" в дългосрочен план.

Пъзелът трябваше да се затвори в привличането на Украйна в европейското русло и модернизацията на украинската газопреносна мрежа с европари, така че страната да се превърне в газов разпределителен център в региона с възможност за приток на газ в различни посоки, а не както е досега само от Русия на запад от Европа.

Декларацията, приета във Вилнюс, слага край на съмненията, които биха се появили у непредубедения слушател защо европейците сядат на една маса във Вилнюс с Александър Локашенко и Илхан Алиев, ръководители на режими, определяни като диктаторски. Неслучайно в рамките на форума британският премиер Дейвид Камерън не сметна за нужно да обърне внимание на останалите източноевропейци, които той очевидно вижда като потенциални имигранти, но посвети време за двустранна среща с президента Алиев. В момента главно значение за Запада е заздравяването на т.нар. "Южен енергиен коридор", но не в европейската му част, а в централно азиатската. Това обяснява и интереса на азербайджанския лидер към сближаване на връзките с европейците, обясни за "Събота 150" д-р Марина Лужкова, експерт в енергетиката на консултантска компания, работеща за различни правителства в Централна Европа и Азия. Облекчаването на визовия режим не е реверанс на Запада, смята тя. Ако не бяха сериозните проблеми с демократичните стандарти и правата на човека досега Азербайджан щеше да е подписал и всеобхватното споразумение за асоцииране:

За обкръжението на Алиев стои перспективата в краткосрочен план да оглави южното партньорство, защото в скоро време в източното партньорство могат да бъдат привлечени и други членове, които са по-значими за ЕС, каквито са централно азиатските страни като Казахстан и Туркменистан. За Азербайджан това не е добър вариант и Алиев ще се опита да го предотврати.

Според д-р Лужкова в близките години "Газпром" неизменно остава доминиращ на европейския пазар, но бъдещето е в алтернативните доставки на газ от други страни в Близкия изток. Това застрашава дори ролята на Азербайджан:

Значението на страната в настоящия момент, когато се преразглежда проектът Южен коридор пада. За Азербайджан се появява много силен конкурент в лицето на Иран. Западът е много заинтересован от разработването на огромното иранско газово находище Южен Парс и ако това се случи пазарът ще бъде задоволен с евтин ирански газ, което би превърнало Иран в най-сериозния конкурент и би накърнило сериозно интересите на Азербайджан.

В името на петрола и газа вероятно са и опитите на Европа стратегически да задържи в една орбита Азербайджан и Армения чрез политиката на източното партньорство тя си поставя за цел да постигне непостижимото – сдобряване на отявлени врагове. Липсата на усилия от страна на Брюксел за пряк диалог с оспорваната личност на Владимир Путин може да се дължи и на влиянието, което той оказва в замразения конфликт за сепаратиския оспорван район на Горни Карабах. Армения зависи от Русия да пази нейната сигурност, а голямата арменска диаспора прави естествени контактите между двете страни.

Целия репортаж на Никола Миладинов чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна