Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет пъти се е увеличила площта на свлачището край Симитли

Десет пъти се е увеличила площта на свлачището в миньорския квартал на Симитли - “Ораново”, което вече обхваща 500 декара. С назначена от областния управител на Благоевград експертна комисия, държавата ще търси спешни мерки за овладяване на свлачищните процеси.

Днес около обяд експертната комисия започна оглед на терена.

Проблемът е много сериозен и аз от години алармирам за нуждата от проучване и изготвяне на проект за укрепване на свлачището, каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

През последните две години свлачището придоби застрашителни размери и стотиците семейства, живеещи в миньорския квартал са силно обезпокоени. Министерство на регионалното развитие наскоро подписа договор за прединвестиционно проучване на свлачището, което се изпълнява от "Геозащита" - Перник.

До края на седмицата експертната комисия към областния управител трябва да излезе със становище. В него ще има два акцента, съобщи на пресконференция заместник областният управител на Благоевград Костадин Дурчов:
Докладът ще бъде в две части: първо - неотложните неща, които не търпят отлагане и трябва да се случат много скоро, и другите ще бъдат в дългосрочен план.
От първоначалния оглед на свлачището днес дойде и една относително добра новина - свлачището не е заплаха за населението към днешна дата. Тъй като в момента свлачището опира в отсрещния скат и няма опасност да се откъсне земна маса, която да предизвика нещо по-сериозно в района. Това е мнението на специалистите.
От активните свлачищни процеси се е образувало и езеро, което спешно трябва да се отводни.

По публикацията работи: Кети Тренчева - кор. на БНР в Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени