Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще затегне правилата за отпускане на социални помощи

Великобритания ще затегне правилата за отпускане на социални помощи по повод предстоящото отпадане на ограниченията за достъп на българи и румънци до европейските трудови пазари. Това заяви британският министър на вътрешните работи Тереза Мей при пристигането си в Брюксел, където Съветът на вътрешните министри днес обсъжда свободното движение и свързаните с него нарушения.

Мей потвърди и че ще поиска промени в правилата занапред:

Едното от нещата, които ще подчертая днес, е, че има известни проблемни със свободното движение и трябва да променим начина, по който то се прилага в ЕС. Например, за новите страни, които ще се присъединят в бъдеще, трябва да имаме възможност да забавим пълния им достъп до свободно придвижване, докато не постигнат определени икономически стандарти, за да няма масова имиграция.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг реагира с репликата: Свободното движение е основно европейско право и не подлежи на обсъждане. Рединг подчерта, че ако има злоупотреби със социалните системи, това се дължи на неясните закони и на щедрите правила за отпускане на помощи в някои страни. Те, по думите й, трябва да си напишат домашното, вместо да искат промени в европейските принципи:

Принципът е, че правото на свободно движение не дава право на злоупотреби със социалните системи. Трябва да има правила на национално ниво срещу подобни злоупотреби и аз ще призова министрите най-сетне да си свършат работата, като въведат такива правила и се погрижат те да се прилагат правилно.

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих посочи, че постигнатият от България и Румъния напредък не е достатъчен от гледна точка на законовите условия за допускане в Шенген. Той подчерта, че още не е дошъл моментът за премахване на контрола по границите за двете страни. По отношение на определянето на бъдеща дата за вземане на решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген, Ханс-Петер Фридрих каза, че засега не може да се оцени кога ще дойде моментът на присъединяването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна