Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци между протестиращи студенти и полицаи

Докато депутатите приемаха бюджета, пред парламента сблъсъци и арести белязаха протеста на ранобудните студенти срещу проекта за закон за МВР. Девет души са арестувани до момента.

Протестът срещу новият проект за Закона за МВР изправи едни срещу други полицаи и ранобудни студенти. Домати, бомбички и запалени парцали полетяха към парламента. На няколко пъти имаше откровени сблъсъци между полиция и протестиращи. Недоволните от новия законопроект за МВР се събраха малко след 10.30 часа в пространството пред парламента. В първите часове на протеста напрежение липсваше:

Ако мен сега ме приберат в камионетката, те могат да ми вземат по новия закон ДНК анализ. Това е нарушаване на моите права. Иначе се иска съдебна заповед, за да ми се вземе. Ако примерно, аз вече имам съставено досие, като протестиращ, аз имам право да отида в полицията и да поискам информация и да видя това досие. Сега вече може да ми се откаже.

Около обед част от протестиращите започнаха да ритат и блъскат железните заграждения пред сградата на Народното събрание. Няколко пъти те бяха предупредени от полицията, че ако не спрат, униформените ще вземат мерки. В крайна сметка жандармерия застана пред загражденията и така препречи достъпа на студентите до тях. Сблъсък между двете групи стана малко по-късно след арест на две момичета, които полицаите отведоха заради опитите им да изцапат униформите им с червена боя:

Мен не ме притеснява, че личната ми карта. Поемам си отговорността. Въпроса е, че при положение те пред хората минаваха, момичетата, когато сега ги отведоха, незнам какво ще ги правят.

На няколко пъти след това полиция и протестиращи влязоха в сблъсъци в различни части на центъра на столицата, най-често след опити за блокиране на кръстовища.

Към 16 часа протестиращите се преместиха на кръстовището пред СУ "Св. Климент Охридски", където отново стана сблъсък с полицията.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Николай Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна