Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Нелсън Мандела

Нелсън Мандела - символът на борбата срещу апартейда, почина на 95-годишна възраст след дълго белодробно заболяване в дома си в Йоханесбург, заобиколен от близките си. Това съобщи президентът на Южна Африка Джейкъб Зума. Светът реагира незабавно.

Нелсън Мандела, създател и президент на нашата демократична нация, ни напусна. Той си отиде спокойно, заобиколен от своето семейство. Той намери покой. Нацията ни загуби най-великия си син. Нашият народ изгуби баща. Неуморната му борба за свобода му спечели уважението на целия свят, а неговото смирение, страст и човечност му спечелиха любовта. Смъртта на Мандела трябва да даде на южноафриканците решимост да изпълнят визията му за истинска обединена Южна Африка, мирна и благоденстваща Африка и по-добър свят, заяви Зума.

Мандела ще бъде погребан с държавни почести. Дотогава националните знамена в Южна Африка ще бъдат спуснати наполовина. Погребението ще бъде в родното му село Куну, на 15 декември. На 10 декември ще има поклонение на футболния стадион в Йоханесбург.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нарече Мандела Великан на правдата, чиято безкористна борба за човешко достойнство, равенство и свобода е вдъхновила много хора по света. Никой в наше време не е направил повече за ценностите и стремежите на ООН, заяви той.

Нелсън Мандела бе една от най-големите политически фигури на нашето време и символ на борбата срещу расизма, заявиха президентът на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Барозу.

Американският президент Барак Обама посочи, че неговата борбата за равенство и свобода е вдъхновила много хора. Руският президент Владимир Путин нарече Нелсън Мандела "един от най-великите политици в модерни времена". Путин каза, че бишият южноафрикански президент е бил мъж, който никога не е предал своите убеждения.

Хиляди хора се стекоха пред дома на Мандела, за да почетат паметта му. Мандела е първият цветнокож държавен глава на Южноафриканската република, избран с всеобщо гласуване. През 1961-ва г. става лидер на създаденото с негова помощ въоръжено крило на Африканския национален конгрес. През 1962-ра г. е осъден на доживотен затвор. Прекарва зад решетките 27 години. След освобождаването си Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994-а г. Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на борба с бедността и неравенството в страната.

В едно от своите интервюта той дава отговор на въпроса как би искал да го помнят:

Изживях живота си. Направих грешки. Надявам се, че също така имам и постижения. Но светът трябва да реши как ще ме запомни, на основата на моите дела.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна