Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Греков: За двайсет дни е трудно да се усвоят 278 млн. евро

Писмото от Европейската комисия е част от една продължителна кореспонденция между ЕК и Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони. Това е рутинно писмо. Воденето на такава кореспонденция е практика след всяка една регулярна, одитна мисия на структурите на Европейската комисия. Първият доклад, който е получен от такава одитна проверка, е от 9-и септември 2011-а година и съдържа забележки за периода на 2011-а година, това са за мерките 321, 322 от Програмата за развитието на селските райони. Тази кореспонденция, която се цитира, е от 2011-а досега. Писмото не е изненада, тъй като то е резултат от одита на ЕК, който е направен през тази година, обясни в предаването "Неделя 150" министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Той заяви, че към момента екип от експерти разработва защита, която България ще реализира пред помирителния орган на Европейската комисия. Срещата е насрочена за средата на 2014-а година. По думите на земеделския министър, до момента по Програмата за селските райони няма наложени финансови корекции и всяка подобна спекулация вреди на имиджа на България и е лош сигнал към партньорите ни от ЕК.

Когато говорим за усвояване на средства, това е двустранен процес. Не зависи само от министерството, а и от бенефициентитие – това са общините и фермерите. Ние буквално молим кметовете на общини, а те се оправдават, че идва Коледа, че нямат време… Трябва да се мобилизират и общините. Фонд "Земеделие" също – там обаче са се мобилизирали и работят и събота, и неделя. 278 млн. евро е трудно да се усвоят за оставащите 20 дни, подчерта министър Греков.

Цялото интервю с проф. Димитър Греков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна