Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: Постоянният протест е един монотонен шум в системата

Отминаващата година, белязана от протести, според равносметката на Вени Марковски, председател на "Интернет общество", изглежда така:

В началото протестите бяха автентични. Хората протестираха напълно честно, откровено и чисто. Към края обаче те бяха опорочени. Ясно е, че се оказва политическо въздействие. От тази гледна точка, да се твърди, че гражданското общество е започнало сега да се изгражда, не е съвсем точно. Ние твърдим, че сме почнали да изграждаме гражданското общество чрез "Интернет общество" още през 1998-1999 година, когато водихме делата срещу държавата да няма лицензи в интернет. Има и други организации. Трябва да се прави разлика между това желаното да се приема за действително и действителното - за желано.

Протестите са най-лесният начин за проява на някаква позиция. Много по-трудно е да заведеш дело във ВАС, за да се отмени неправилно правителствено решение. Отнема време, трябва да имаш адвокати ... но, ако искаме България да се изгражда като нормална държава, трябва да спазваме закона. Постоянният протест е един монотонен шум в системата. За да има успех, трябва да има високи децибели. Ние всички сме българи и всички живеем в България. И няма как част от нас да живеят добре, друга част по-добре. Пътят от Бояна и Драгалевци до центъра на София е един и същ. И когато е лош, всички страдат. Трябва да приемаме нещата едно по едно и да не чакаме някой друг да ни свърши работата.

Чуйте мнението на Вени Марковски от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна