Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание "Тайм" избра папа Франциск за личност на годината

Списание "Тайм" избра папа Франциск за личност на годината като посочи, че в рамките на девет месеца главата на Католическата църква се е превърнал в нов глас на съвестта.

За това, че той изкара папството вън от двореца, по улиците. За деветте месеца на поста той постави себе си в самия център на най-важните разговори на нашето време: за богатството и бедността, честността и справедливостта, прозрачността, модерността, глобализацията, ролята на жените, естеството на брака, изкушенията на властта - така главният редактор на списанието Нанси Гибс обясни избора и добави:

Рядко нов играч на световната сцена получава толкова много внимание така бързо - независимо млад или стар, вярващ или циничен - каквото получи папа Франциск.

На второ място бе отличен бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, който получи политическо убежище в Русия. В списъка на "Тайм" е също така Едит Уиндзор - 84-годишната жителка на Манхатън, която се превърна в лице на движението за права на хомосексуалните. Сирийският президент Башар Асад също е част от този списък. Годината бе тежка за страната му, но въпреки всичко той все още е на власт и озадачава западните лидери по какъв начин да осъществят някаква промяна в този режим.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна