Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши министри с критики към намерението на кабинета да изгражда 7-и реактор не по правилата

В предаването "Преди всички" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и Румен Овчаров от БСП – и двамата бивши министри на икономиката и енергетиката, коментираха намеренията на правителството за изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" и оставките в ДКЕВР.

Това, което ни притесни около намеренията за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй", е начинът, по който се започва един толкова мащабен проект, коментира Делян Добрев:

След посещението на министър Стойнев в САЩ той заяви в национален ефир: казах на "Уестингхаус" - "започвайте строителството", 2016-а трябва да монтираме реакторите… Нали разбирате колко несериозно е това, без да знаем колко ще струва централата, без да знаем цената на енергията от нея. Вчерашното решение на МС не е това, което министърът каза. То е по-скоро да се даде мандат на БЕХ за преговори, в което няма нищо лошо, за да се уточни финасирането, цената на блока и електроенергията от него и да се структурира цялостен финансов модел.

Според Добрев политическият натиск върху ДКЕВР е довел до цялостен хаос и дебаланс в системата:

Липсващите средства от стотици милиони левове, според изчисления на НЕК – 620 милиона лева, трябва да бъдат признати като разход в следващия регулаторен период. Това означава, че натискът за увеличение на цената към 1-ви юли 2014-а година ще бъде двойно по-голям, отколкото беше през тази година. Въпросното намаление на хартия най-вероятно ще си го платим, най-вероятно с всички лихви.

Румен Овчаров каза, че това, което се случва в момента в държавния регулатор, е пряко последствие от политиката на ГЕРБ в ДКЕВР:

Странно е, че всички изведнъж се загрижват за комисията, когато са в опозиция, а когато са на власт, се опитват чрез нея да прокарват доста късогледа и доста конюнктурна политика. Ако искаме да имаме независима комисия, която да балансира интересите на обществото, на частните собственици и на държавата, като собственик, то тя може да бъде само независима, а не комисия, която изпълнява по телефона указанията на този или онзи министър.

По думите на Овчаров продължава същата политика по отношение на ДКЕВР, която е била наложена от ГЕРБ – силово налагане на политически решения, които нямат никаква връзка с икономическото състояние на отрасъла.

За назначаването начело на комисията на Боян Боев бившият министър каза:

Назначаването на случайни хора на високи постове не могат да решават проблеми. Те се слагат там, за да изпълняват указания. Той няма никакъв опит не само в регулирането, а въобще в енергетиката. Няколко месеца в БЕХ не те правят експерт в независимото регулиране на един такъв отрасъл.

Решението за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" е било взето като по времето на Тодор Живков, коментира Румен Овчаров:

Бившите ръководители отиваха някъде на посещение, харесваха си нещо, връщаха се в България и ние бързо ръкопляскахме, че сме открили топлата вода.

Овчаров подчерта, че не е против този проект, но трябва да има процедура:

Не е министърът или БЕХ, който да казва кой реактор е безопасен. Те нямат отношение към безопасността, те просто трябва да изпълняват изискванията за безопасност, които се формулират от Агенцията по ядрено регулиране.

Спорните въпроси за "Южен поток" по отношение източниците на доставки по тръбата ще бъдат решени, ако нещо се прави, каза още Румен Овчаров и допълни, че в момента само наблюдаваме:

Делян Добрев, министрите преди него и самият Бойко Борисов направиха така, че "Набуко" вече го няма. Турция изигра една роля, която е в грубо нарушение на същия този трети енергиен пакет и всички постулати за либерализация на пазарите. Сега имаме проект, който тръгва от Турция. От държава, която не произвежда природен газ, тя се превърна в един момент в доставчик на природен газ. Ако ние продължим да наблюдаваме по същия начин какво се случва с "Южен поток" и чакаме някой да ни реши проблемите, а трябва да седнем с останалите държави, през които минава проектът, да видим има ли проблем с ЕК и какъв е той?

Повече по темата можете да чуете от звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна