Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджишкия окръжен съд ще се проведе поредното заседание по делото срещу 13-те имами

В Пазарджишкия окръжен съд ще се проведе поредното заседание по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и насаждането на религиозна омраза. Преди това се очаква през града да премине протестно шествие, организирано в социалните мрежи, което се обявява против ислямизирането на България.

Шествието се организира от инициативен комитет "Един народ в 21-ви век", като в основата е българинът от Бостън Радо Андреев. В отворено писмо, разпространено чрез Фейсбук, се казва, че последните процеси на разделение по партиен и социален признак, имат за цел да унищожат единството на нацията, като поредни жертви на обезбългаряване са сънародниците ни в Родопите. На българите мюсюлмани ударно се измисля нова самоличност "помак", насажда се страх от християните, а населението се радикализира от ислямистки секти, които са заплаха за цивилизования свят, се казва още в писмото.

Шествието, което е с крайна точка Съдебната палата в Пазарджик, ще бъде охранявано от полицията. Според говорителя й Мирослав Стоянов не се очакват инциденти. Днешното заседание ще започне в 9.30 часа. На него ще бъдат разпитани двама свидетели. Очаква се след повторно напомняне от съда Главното мюфтийство да представи справка за постъпили официални дарения от ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" за периода 2005-2010-а година, както и отчетите за наетите квартири и проведените обучения в Благоевград, Пловдив и София.

По публикацията работи: Невена Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна