Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести интернешънъл": България да промени законодателството си по отношение на бежанците

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" излезе с критики срещу държавите от ЕС заради неадекватната им реакция при приемането на бежанци от Сирия. В интервю за предавенето "Събота 150" един от експертите в организацията Барбора Черношакова обясни защо искат от България да премахне режима за незабавно задържане на хора, които прекосяват нелегално границата ни с Турция:

Както самите български власти признават, притокът на мигранти през границата е смесен и сред тях има много бежанци и хора, които искат да подадат молба за убежище. Но тъй като те прекосяват границата без документи и минават през горист планински район, те незабавно са прихващани и арестувани от полицията. Това задържане от гранична полиция продължава с дни, преди да бъдат преместени в така наречените разпределителни центрове. Там се провеждат първите интервюта с тях. Чак тогава се прехвърлят в домовете на държавната Агенция за бежанците. Нашето притеснение е, че този процес отнема твърде много време. Според нашите проучвания той е дълбоко травмиращ за хората, които са задържани, без дори да разбират какво им се случва.

Барбора Черношакова каза, че имат критики и към българското законодателство:

Има обща презумпция, че който и да пресича границата, е потенциален престъпник. В действителност обаче много от преминаващите през границата имат нужда от международна закрила и това се признава от българските власти. Но по българския закон те се определят като нелегални имигранти и затова биват задържани до момента, в който подадат молба за убежище. А това отнема много време. Освен това те не разполагат с информация за правата си - на родния език. Много от хората, с които разговаряхме, бяха объркани и не знаеха през какви процедури трябва да преминат.

Според нова директива на ЕК, приета през юни, регистрацията на молбите за убежище трябва да трае между 3-6 дни, каза експертът от "Амнести интернешънъл", но според нея това не се случва в България:

Обработката на молбите трябва да се извърши до 6 месеца, а в българския случай това отнема много повече. Разбира се, държавата има правото да преценява отделните кандидати за убежище. Но също така е важно тя да го прави в нужните срокове.

От правозащитната организация отправят критики към България и по отношение на местата за настаняване на бежанци:

Нашите данни сочат, че бежанците са настанявани при абсолютно неадекватни условия на живот. Има сериозни притеснения за центъра в Харманли, който поставя на риск здравето на бежанците там.

Цялото интервю с Барбора Черношакова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна