Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарският съюз реши да подпише Националния рамков договор

Управителния съвет на Българския лекарски съюз получи мандат да подпише Национален рамков договор за 2014 година. Решението беше взето след бурни няколкочасови дискусии на извънреден събор на Съюза. Според председателя му д-р Цветан Райчинов, това е компромисно решение и все още не означава, че се е върнало договорното начало в системата. За договорно начало ще говорим, едва когато се направят необходимите промени в Закона за здравното осигуряване, посочи Райчинов.

По думите му независимо, че в рамковия договор не са фиксирани обеми на медицинските дейности, всеки, който има нужда от лечение през следващата година, ще го получи.

Националната здравноосигурителна каса ще заплаща повече за 27 клинични пътеки. По-добри са условията при пътеките за детски болести и раждания, посочи Райчинов, но уточни, че хората не бива да имат илюзии за по-добро здравеопазване през 2014 година - просто качеството ще се запази същото, както досега.

Една от най-обсъжданите теми на Лекарсия събор беше новината от днес, че не достигат 16 милиона лева, за да се изплатят 80 проецента от дейностите на болниците за месец ноември. Лекарите се надяват, че още в следващите дни ще се намери решение на проблема и няма да отстъпят от споразуменията си с Касата.

По публикацията работи: Веселина Миланова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна