Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Морозов става треньор на Бриан Жубер

Бриан Жубер ще се подготвя под ръководството на руския специалист Николай Морозов в оставащите по-малко от два месеца до Олимпийските игри в Сочи през февруари. Те ще бъдат лебедовата песен на френския фигурист, който след прекратяването на състезателната си кариера ще премине в редиците на професионалистите. До неотдавна Морозов работеше с друг френски фигурист - Флоран Амодио. Тяхното сътрудничество стартира преди три години, но приключи през юни по желание на състезателя.

От френската федерация съобщиха, че Морозов сам е предложил услугите си на французина. Световният шампион за 2007-а година тренира от януари до юни в Париж, но след това предпочете да се завърне на пързалката в Поатие, която бе открита в средата на ноември след едногодишен ремонт. Там той тренира под ръководството на Вероник Гийон, която често му е помагала за подготовката. Сега обаче на него най-вероятно ще му се наложи да пътува до Русия заради работата си с Морозов.

От доста време хореографи на Жубер са двукратните световни шампиони при танцовите двойки Албена Денкова и Максим Стависки. Българите са автори на кратката програма на френския фигурист, който е носител на шест медала от световни първенства. Стависки и Денкови бяха хореографи на Жубер и в предишния олимпийски сезон, когато обаче той се провали и се класира едва 16-и във Ванкувър 2010-а година.

29-годишният французин не е участвал в сериите Гран При през този сезон. Миналата седмица той се пусна на турнир в Дортмунд (Германия), където завърши на 2-ро място. За последно Бриан Жубер попадна сред призьорите на голямо първенство на Европейското през 2011-а година, когато спечели сребърен медал.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна