Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Няма данни за грип, който поразява сърцето и бъбреците

Грипът е толкова сложно заболяване, че не може да се предсказва. Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването "Хоризонт до обед". 

В личен план препоръчвам да се избягва контакт с хора с видими прояви на респираторна инфекция, да се носят маски е хубаво нещо, но не можем да си го позволим винаги, препоръчвам да се използват антимикробни хигиенни кърпички, когато около нас има кихащи и кашлящи хора, посъветва д-р Кантарджиев.

Грипът започва с висока температура, болка по мускулите, ставите, отпадналост, кашлица. Специалистите не сме чували за грип, който удря сърцето, бъбреците, каквато информация се появява. Вярно, понякога, много рядко, на 10 000 болни един може да направи възпаление на сърдечния мускул или на мозъка, но това са редки усложнения. Грипът е заболяване на белия дроб, защото там се намножава грипният вирус, а когато е по-тежък се усложнява до бактериална пневмония.

Най-малкото, което можем да направим, е да се свържем с личния лекар по телефона, за да обясним нашите симптоми. Ако той прецени, че инфекцията е вирусна, той ще ни предпише само противовъзпалителни лекарства, срещу температурата, кашлицата. Ако започне да се усложнява с бактериална пневмония, смени се характерът на храчките, започнат да стават гнойни, повишава се температурата, болки в гърдите при дишане, задължително трябва да отидем при лекар.

Проф. Кантарджиев обясни, че най-важното, което трябва да се знае за противовирусните препарати, е, че след 48-ия час взимането на такива препарати не подобрява състоянието, инфекцията може да бъде подтисната, но организмът продължава да боледува тежко. Затова трябва да се взимат веднага - до 24-ия час.

У нас вече е изолиран грипен вирус за сезона от тип Б. Преди 30 години около 30% от заболяванията от грип бяха от тип Б и миналата година 88% от доказаните грипни щамове бяха от тип Б, което е малко изненадващо, вече е по-чест от група А. Той не предизвиква кой знае какви усложнения.

Цялото интервю на Валерия Николова с проф. Кантарджиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна