Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евгения Иванова: Темата за помаците се вади при избори и при скандал

Проф. Евгения Иванова изследва от години помашката общност. В предаването „Хоризонт до обед“ тя каза, че темата за помаците се изважда на преден план, когато има избори или някакъв скандал и допълни, че никой не интерпретира проблемите и самосъзнанието на общността. Според нея всеки такъв повод е прекрасен аргумент за националистическите партии да си укрепват редиците.

Проф. Иванова смята, че има много противоречия в цялостната концепция на партия ПОМАК:

Истерията, която се вдигна около тази партия показва, че в нашето общество все още има традиционни нагласи, в лошия смисъл на думата. Винаги, когато се заговори за някаква общност, различна от мнозинството, това се оказва страшно.

Помашката общност са българи, изповядващи исляма, категорична е проф. Иванова:
За мен правомерното название е българи-мюсюлмани, макар че някои от тях реагират остро и на това название, твърдейки, че не са българи и предпочитат термина българо-езични мюсюлмани./…/ Според мен няма помашки етнос и казвам това като учен, който изследва проблематиката от дълго време.

Според нея тези общности, отхвърлени години наред и от православните българи, и от турците, съвсем естествено изглежда да искат да бъдат обособени и да поискат свое представителство.

Цялото интервю с проф. Евгения Иванова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна