Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" понижи с една степен топ "ААА" кредитния рейтинг на Европейския съюз

Агенция "Стандард енд Пуърс" понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Европейския Съюз до "АА+" от досегашния топ "ААА" кредитен рейтинг, цитирайки като основна причина за това решение повишаващите се напрежения относно бюджетните преговори в Съюза.

По наше мнение общата кредитоспособност на 28-те страни-членки на ЕС се понижава, се посочва в изявлението на кредитната агенция. Според нас европейските бюджетни преговори са станали по-спорни, сигнализирайки, че ние виждаме нарастващите рискове за ЕС от страна на някои държави-членки.

"Стандард енд Пуърс" заяви, че е намаляло сближаванете (кохезията) между членовете на ЕС и посочи, че някои държавни могат попречат на финансиране на бюджета на ЕС на пропорционална основа.

Кредитната агенция постави "негативни перспективи" за топ "ААА" рейтинга на Европейския съюз през януари 2012-а година и оттогава понижи рейтингите на Франция, Италия, Испания, Малта, Словения, Кипър и Холандия.

Според "Стандард енд Пуърс" ЕС не е суверен, но може да взема кредити (да емитира дълг) от свое име, като до настоящия месец тя имаше неизплатени заеми с 56 милиарда евро.

Агенцията заяви, че понижението на кредитния рейтинг на Холандия през миналия месец остави целия Европейския съюз с едва шест държави, притежаващи топ "ААА" кредитен рейтинг. От 2007-а година насам приходите, внесени от страните с "AAA" рейтинг, са се понижили почти наполовина от общите приходи на ЕС, достигайки едва 31,6%. Това също е мотив за днешното решение на "Стандард енд Пуърс".

Междувременно "Стандард енд Пуърс" потвърди дългосрочния "ВВВ+" кредитен рейтинг на Ирландия, запазвайки "позитивни перспективи" пред рейтинг, както и дългосрочния топ "ААА" кредитен рейтинг на Великобритания, но запазвайки "негативни перспективи" преди британския рейтинг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна