Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин помилва Ходорковски

Руският президент Владимир Путин подписа указа за помилване на Михаил Ходорковски. Бившият ръководител на петролната компания ЮКОС още днес напусна затворническата колония в Карелия и замина за Германия. 

Указът за помилването на Ходорковски беше публикуван днес по обед на сайта на руския президент. В него се посочва, че Владимир Путин е взел решение да освободи от затвора някогашния най-богат руски предприемач, като се е ръководел от принципите на хуманността. Вчера, след края на своята голяма пресконференция, руският президент неочаквано обяви, че е получил от Михаил Ходорковски молба за помилване и че тя ще бъде удовлетворена.

Ето първата реакция на майката на Михаил Ходорковски Марина Ходорковская, която е на лечение в Германия: Още не мога да осъзная тази радостна новина. За мен тя беше толкова неочаквана, че още съм в шок, каза тя.

Михаил Ходорковски, който сега е на 50 години, беше арестуван през 2003-та година, а през 2005-а беше осъден на 9 години затвор по обвинение във финансови и данъчни злоупотреби. Смята се, че делото срещу него е политически мотивирано, тъй като той е възнамерявал да се изправи срещу Владимир Путин на следващите президентски избори.

През 2010-а година срещу Ходорковски беше образувано второ дело за присвояване в големи размери, по което той беше осъден на 14 години затвор. След поредица обжалвания срокът беше намален и той трябваше за излезе на свобода през лятото на следващата година.

Днешното решение за помилване беше широко коментирано в руските медии. Според едни Путин иска да оправи някои свои грешки, а според други той просто е решил в навечерието на зимната олимпиада в Сочи да пооправи своя имидж в чужбина.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна