Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Ходорковски адресирал две писма до Владимир Путин

Михаил Ходорковски е свободен да се върне в Русия, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Бившият руски петролен магнат беше помилван вчера от президента Владимир Путин и веднага замина за Германия.

След като изненадващо излезе на свобода, прекарвайки зад решетките над 10 години, Михаил Ходорковски предпочете да не остава в Русия повече от няколко часа. От вчера той е в Германия, където вече се срещна със сина си Павел, който пристигна там от САЩ. Съпругата на Ходорковски е в Швейцария и се предполага, че именно тази страна е следващата му спирка. Междувременно от Кремъл заявиха, че бившият олигарх може свободно да се завърне в Русия. За това съобщи президентския прессекретар Дмитрий Песков.

Той обаче отказа да отговаря на въпроса дали е имало някакви условия за освобождаването на бившия ръководител на петролната компания ЮКОС.

Стана ясно обаче, че Ходорковски е адресирал до Владимир Путин две писма- едното кратко и официално, съдържащо молбата за помилване, а другото- по-разширено и лично. Песков не даде подробности относно съдържанието на кореспонденцията между някогашния най-богат човек в Русия и президента Владимир Путин. В единственото досега кратко свое изявление Ходорковски потвърждава, че е поискал от руския президент да бъде помилван "по семейни причини" и отрича да е признавал своята вина.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Русия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна