Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испаноговорещите журналисти определиха събитието на годината в Латинска Америка

Епохални събития белязаха 2013-а година в Латинска Америка.

След смъртта на президента на Венецуела Уго Чавес през март властите там все по-трудно овладяват социалното напрежение.

Масови протести обхванаха  Бразилия и Аржентина. В Куба посрещат 55-та годишнина от революцията с надежда за край на американските санкции.

Журналисти от Сдружението на испаноговорещите журналисти коментираха най-зничимите събития на отиващата си година в Латинска Америка.

Събитието на 2013 година за Латинска Америка парадоксално е от Южна Африка - това е историческото ръкостискане на американския президент Барак Обама и кубинския лидер Раул Кастро на церемонията по прощаване с олицетворението на цяла епоха - бореца срещу апартейда Нелсън Мандела, смята  журналистът Владислав Пунчев, който оглавява международния отдел на в-к "Стандарт":

Къдринка Къдринова, заместник-главен редактор на списание "Тема" подчерта, че на церемонията в Южна Африка България не беше представена на подобаващо ниво. Блокадата в Куба, наложена по политически причини и засягаща обикновените кубинци, не бива повече да продължава, смята журналистката.  Тя коментира, че протестите в Бразилия са били като верижна реакция на протестите в Турция, а веднага след това са започнали протестите и в България. Кои са протестиращите в Бразилия.

Според журналиста от "Преса" Ива Шанкова събитието на отминаващата година за Латинска Америка е от Венецуела. Това е смъртта на президента Уго Чавес, който беше 14 години на власт и щеше да управлява още 6, но почина от рак на 58 години.

През 2013-а Бразилия също привлече световното внимание като показа, че не може да бъде свързвана само с футбола и карнавалите. Най-големите протести от 20 години насам в огромната страна с 200 милиона жители прераснаха в безредици и разграбване на банки. Журналистът от БНТ 2 Владимир Цингилев от години следи събитията в Бразилия.

Мненията на испаноговорещите журналисти събра Савина Спасова. Можете да ги чуете в прикачения звуков файл.

 

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна