Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Ходорковски, който беше помилван от Путин, ще се срещне в Берлин със семейството си

Бившият петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, който беше помилван от президента Владимир Путин след десет години в затвора, ще се срещне в Берлин с членове на семейството си.

Освобождаването му предизвика моменталните реакции на световни лидери. Президентът на Съединените щати го възприе като положителна стъпка, заяви един от ключовите външнополитически съветници на Обама Бен Родс в специално интервю за ИТАР-ТАСС.

Франция първа приветства помилването ма Михаил Ходорковски чрез съобщение на външното министерство на страната, в което окачестви амниситята като много добра новина. Министреството отбелязва със задоволство и прекратяването на съдебното преследване срещу 30-те активисти от "Грийнпийс". Френският президент Франсоа Оланд заяви преди дни, че няма да посети откриването на Олимпийските игри в Сочи заради нарушаване на правата на човека в Русия.

Германия даде входна виза на Ходорковски при кацането му в Берлин вчера. Той пристигнал с частен самолет на консултанската фирма в областта на енергетиката "Бетерман" и е бил посрещнат от бившия министър на външните работи Ханс-дитрих Геншер, който е съдействал и за самолета.

Геншер и Ходорковски са участвали заедно – 3 дни преди да бъде арестуван преди 10 години - на форум за правата на човека в берлинския хотел Адлон и са разговаряли. Германските гранични власти са били известени и днес той е получил входна виза на летището в Берлин.

Той кацна с видими белези от престоя си в трудовата колония и в недобро състояния, написаха агенциите. Утре в Берлин се очаква да пристигне и майката на бившия шеф на Юкос Марина ходорковска, която се лекува в берлинската болница Шарите.

Според коментарите една от възможните версии за пристигането на Михаил Ходорковски е заболяването на майка му, цитирано и като причина за помилването му от президента Путин.

Други обаче не изключват възможността Берлин да е само транзитна спирка и главната му цел да е Швейцария.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отказа да уточни дали са поставени условия за освобождаването на бившия собственик на ЮКОС, нито дали 50-годишният бивш затворник ще може свободно да се занимава с политика в страната си. Песков съобщи, че Ходорковски е написал две писма до Путин - едно кратко и официално, и друго по-лично и по-дълго. Путин предизвика всеобща изненада, обявявайки, че ще го помилва, след като затворникът го бил помолил за това.

В кратко комюнике, Ходорковски потвърди вчера, че е поискал от руския президент да бъде помилван "по семейни причини", но отрече да се е признавал за виновен, както твърдеше Кремъл.






По публикацията работи: Елена Трифонова - кор. на БНР в Германия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна