Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходорковски: Няма да се върна в Русия и няма да се залавям с политика

На първата си пресконференция след излизането си от затвора Михаил Ходорковски обяви, че няма намерение да се занимава с политика. Той заяви също, че ще се бори за освобождаването на своите бизнес партньори, които все още са в трудов лагер.

Няма да се върна в Русия и нямам намерение да се залавям с политика. Това заяви освободеният някогашен руски милиардер Михаил Ходорковски на първата пресконференция, която даде в Берлин след изненадващото си помилване.

Ходорковски се срещна с журналисти от цял свят в Музея на Стената на "Чек Пойнт Чарли". Мястото е избрано случайно и не крие никакво политическо обръщение в себе си, посочи изрично той. Ходорковски започна пресконференцията с благодарност към всички, които са работели за освобождаването му. Той спомена изрично и канцлерът Ангела Меркел, за чиято работа по неговия случай разбрал току-що.

Запитан около подробностите по освобождението му, Ходорковски призна, че не познава детайлите. Бившият собственик на "Юкос" заяви, че още не е решил какво ще прави в бъдеще, но няма да търси правата си в Русия. Там срещу него тече трето дело, в което става дума за 100 млн. долара.

Казаха ми, че мога да се върна в Русия, ако искам. Но се опасявам, че при такава сума, не бих могъл да напусна страната, заяви още Ходорковски. Какво и как ще правя в бъдеще - все още трябва да помисля.

Той се обърна и към всички западни политически лидери, като ги призова при следващи срещи с Владимир Путин никога да не забравят, че има още много политически затворници. 

Най-любопитният въпрос на тази пресконференция беше какво е личното му отношение към Путин, дали след като е стоял 10 години в затвора заради руския президент изпитва омраза или му е простил. Ходорковски посочи, че гледа на този конфликт с руските власти съвсем прагматично поради единствената причина, че докато той е бил в затвора, на семейството му не се е случило нищо и руската държава се е отнасяла съвсем коректно с всички негови близки.

Бившият магнат пожела също така другият известен политически затворник в момента в тази част на света Юлия Тимошенко в Украйна също скоро да бъде освободена.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна