Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата през 2013-а година

Изминаващата 2013-а година бе не по малко интересна и сложна за Българската Православна Църква, както и за другия център на Християнството - Римокатолическата Църква. През тази година след редица скандали и проблеми свързани с определянето на епархийските избиратели за Патриаршеския събор бе избран новия духовен водач на Българската Православна Църква - Неофит. Най-сговорчивият и готов да постигне компромис български митрополит Неофит пое ролята на духовен водач на обществото ни.

Той дойде начело на БПЦ в много сложни времена, когато страната ни бе раздирана от протести заради високите сметки на тока и подадената оставка от тогавашното правителство на премиера Бойко Борисов. Липсата на авторитет в българското общество се превърна в символ на ставащото в страната ни.

И родната ни Православна Църква не бе пощадена от това. Битката за надмощие в църковните кръгове и разпределяне на влияние ще остане като знак, който ще бележи 2013-а година. Изненадващо през лятото на тази година си отиде варненския митрополит Кирил влиятелен духовник в БПЦ. Смъртта му не остави никой равнодушен. Според познавачи на процесите в Църквата, смъртта на дядо Кирил не е случайна. Заговори се, че тя е била насилствена и предизвикана от неговия конкурент в Светия Синод - пловдивския млад митрополит Николай известен с амбициозността си и желанието да изпълва целите без проблемно.

Но тези обвинения останаха без реални факти, въпреки че съмненията не бяха разсеяни нито от Светия Синод, нито от разследващите органи.

Наложи се самият пловдивски митрополит Николай по време на службата на Св.Николай Мирликийски да каже пред миряните, че е готов да подаде оставка.
Този въпрос ще определя и следващата 2014 година, когато вероятно ще научим причините за смъртта на варненския митрополит Кирил.

От земния свят си отиде и Неврокопския митрополит Натанаил, също важен и много волеви духовник в БПЦ известен с ревностното си отношение към светото Православие и увеличаване на вярващите в неговата епархия.

Кой ще го наследи в неговата епархия предстои да видим на 12-и януари 2014-а година, когато са определени епархийските избори, а седмица по-късно и канонично да бъде утвърден изборът и от Светия Синод.

2013-а година ще остане знакова с това как вярващите, пасомите могат да се обявят против задкусилието в Църквата и да се противопоставят на игрите на висшите духовници в опита им да определят нов Варненски владика. Игуменът на Бачковския манастир епископ Борис пословично известен с острия си тон на моменти и не премерен и склонен към финансовото облагодетелстване, въпреки че бе сред първите двама на епархийските избори във Варна, не успя да стане варненски митрополит.

Междувременно в Светия Синод през тази година влязоха двама млади и много добре образовани духовници - Западноевропейския Антоний и доскорошния викарий на патриарха - епископ Йоан, който стана Варненски митрополит.

През изминаващата година станахме свидетели на доброволно оттегляне на папа. Бенедикт 16 изненада всички с този ход. На негово място през март бе избран аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио, който прие името на Свети Франциск и стана папа Франциск. Това е първия духовен водач на Римокатолическата Църква, които идва от Ордена на йезуитите.

Какво каза за случилото се в Католическата Църква журналистът от БНТ Ива Михайлова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна