Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Ходорковски получи швейцарска виза

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Намиращият се от 10 дни в Германия Михаил Ходорковски е получил от посолството на Швейцария в Берлин входна шенгенска виза. Посолството е в контакт с федералната миграционна служба по казуса и обяви, че няма да предоставя повече никаква официална информация.

С получената от Швейцария виза, Ходорковски може да замине в началото на годината за алпийската държава и да остава в Шенгенското пространство от три до шест месеца годишно.

В Швейцария са установени неговата втора съпруга и 14-годишните им близнаци. Макар, че според говорителката на милиардера Олга Писменен, той не си прави сметки за каквито и да е дългосрочни планове. Вариантът Швейцария - по пътя на свободата му след десет години трудов лагер в Русия се появиха в деня, когато Ходорковски кацна на берлинското летище "Шьонефелд". Тогава мнозина направиха прогнозата, че Берлин е само транзитна спирка не само по пътя към свободата, но и по пътя към парите на милиардера. Според германските медии, от Русия го делят около 500 милиарда долара, но към Швейцария го привличат 6 милиарда. Още повече,че на пресконференцията си в неделя той обяви, че поне засега няма намерение да се връща в Русия, където отново би могъл да бъде задържан под всякакъв предлог.

По публикацията работи: Елена Трифонова - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна