Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Златанова: Спорният текст в новия проект за НК може да се редактира или да отпадне

Снимка: БГНЕС

Спорният текст от проекта за нов Наказателен кодекс, който забранява фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие, може да се редактира или да отпадне. Това заяви пред Нова телевизия правосъдният министър Зинаида Златанова. Реакцията й идва след коментар на правозащитни организации, според които въпросният текст няма за цел да защити личния живот на гражданите, а да ограничи правата им. Тя припомни, че текстът е бил приет от работната група през 2012-а година и е бил предложен и подкрепен от правозащитни организации.

При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст, бих била склонна да се откажа от него, подчерта Златанова.

Новият Наказателен кодекс ще преследва цензурата, стана ясно от думите на Златанова. Така например, ако журналист иска да пусне даден репортаж, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, тогава журналистът трябва да подаде оплакване в прокуратурата.

Проектът за нов Наказателен кодекс не само че не налага цензура, а преследва налагането на цензура.

По думите на правосъдния министър при законите, както и да бъдат приети, най-важно е прилагането. Когато системата започва да съди по този закон, е много важно как ще се подходи, коментира тя.

Този закон е за обществото, той не е за политиците, а за всички граждани. Затова очаквам да се проведе сериозна дискусия, каза Златанова.

Във връзка с текста, предвиден в новия Наказателен кодекс за отмяна на доживотния затвор без право на замяна, Златанова поясни, че за нея това е по-скоро уеднаквяване на европейски и световни указания на наказателното право. Тя коментира, че очаква дискусията в Народното събрание по казуса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени