Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът срещу правителството на Пламен Орешарски се отложи за 15-и януари

Снимка: Дневник

Насроченият за днес мащабен протест срещу правителството на Пламен Орешарски не се състоя. Полицаите пред парламента бяха в пъти повече от протестиращите. Недоволните от управляващите насрочиха нова дата за голям протест - 15-и януари, когато е първият работен ден на депутатите.

Още преди Нова година в социалните мрежи днешното недоволство бе определено за край на мирните протести и имаше призиви за по-радикални действия. Правеха се и аналогии с десети януари 1997-а, когато демонстранти срещу правителството на Жан Виденов щурмуваха Народното събрание. В крайна сметка днес се събраха по-малко от сто души с искане за оставка на премиера Орешарски. Един от организаторите - учителят Явор Никифоров:

Днес се подготвяме за 15-и. Денят, в който хората трябва да си вземат отпуска, е 15-и януари. Аз бих искал следващото правителство да може да бъде свалено просто чрез подписка. Ще създам сайт, в който български гражданин, който не е съгласен с правителството, ще може да постави собствен ултиматум, ако правителството не подаде оставка до датата, избрана от съответния човек. Той да предприеме някакви действия, например гражданско неподчинение, спиране на плащане на данъци.

След 10 часа част от протестиращите се опитаха да блокират движението по булевард "Цар Освободител". Органите на реда изтласкаха от платното демонстрантите и трафикът по възловото кръстовище беше възстановен. Малко след началото на протеста група от около 20 души се опита да блокира движението и пред Ректората, но отново не успя. Силите на реда бяха направили плътен кордон от коли на жандармерията откъм Ректората, откъдето входът е за депутати. Остава засилено полицейското присъствие в района на Народното събрание, остават и металните заграждения пред парламента.

По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна